‘Taalklasse: het nieuwe Lezen en Schrijven dat kinderen inspireert’, aldus Marloes de Moor in InCT
Lees het hele artikel op InCT
Taalklasse co-founders Eric Razenberg en Annemiek Neefjes spraken InCT – het platform voor uitgeefexperts. ‘Met de nieuwe Leerlijn Lezen en Schrijven wil Taalklasse kinderen inspireren om te lezen en schrijven uit plezier, niet omdat het verplicht is’.
Journalist Marloes de Moor van InCT schrijft: ‘Door zich te baseren op wetenschappelijk onderbouwde inzichten en samen te werken met wetenschap, scholen en bekende kinderboekenschrijvers biedt Taalklasse een geïntegreerde lesmethode die zowel kinderen als leerkrachten motiveert en ondersteunt in het leerproces. De eerste resultaten zijn veelbelovend.’
Een geïntegreerde aanpak
De Leerlijn Lezen en Schrijven doorbreekt de traditionele, gefragmenteerde aanpak van taalonderwijs. ‘In onze leerlijn horen taal en lezen bij elkaar, binnen kennisrijke thema’s zodat er een koppeling mogelijk is met bijvoorbeeld wereldoriëntatie’, aldus Annemiek. Dit sluit aan bij wetenschappelijke inzichten van onder andere de Inspectie van het Onderwijs, die aantonen dat leesvaardigheid toeneemt wanneer lezen wordt gecombineerd met andere vakken.
Kinderboekenschrijvers als inspiratie
Uniek aan Taalklasse is de samenwerking met zestig bekende kinderboekenschrijvers, zoals Simon van der Geest en Tosca Menten. ‘Een kind is een verhalendier. Als je ze met een verhaal weet te raken, neem je ze mee in hun taalontwikkeling,’ zegt Annemiek. De methode gebruikt authentieke teksten, die niet worden versimpeld, zodat kinderen worden uitgedaagd en begeleid in hun leerproces.
Drie keer lezen
Een belangrijk element van de methode is dat teksten drie keer worden gelezen. Annemiek legt uit dat één keer vaak al als een opgave wordt gezien, maar herhaling kinderen helpt om een tekst echt te begrijpen. Bij het verhaal ‘De Slang’ van Toon Tellegen, over een slang die boos is op alles en iedereen, wordt bijvoorbeeld na de eerste keer lezen besproken wat boos zijn is. Bij de tweede keer lezen wordt de tekst bekeken vanuit een ander perspectief. De laatste keer ga je nog dieper in op het verhaal. Hierna volgt een schrijfopdracht, ‘Zo creëren leerlingen hun eigen taal en maken ze daadwerkelijk zelf iets. Dat motiveert’, aldus Eric.

Lees het volledige artikel hier.