Ga naar hoofdinhoud

Met plezier een groter effect
Wetenschappelijk onderbouwd.

Stel je voor…

Het is maandag, de schooldag begint. Je leerlingen zijn druk, onrustig, overal tegelijk. Maar dan pak jij je boek. Zodra je begint met voorlezen, wordt het rustig. Hier en daar hoor je een zacht gegrinnik. Een kind zucht opgelucht als het nét goed afloopt. Een ander zit muisstil en luistert ademloos. Jullie voeren een gesprek over wat de hoofdpersoon is overkomen. Daarna duiken ze in hun eigen boek. Ze willen het niet wegleggen, wacht nog maar even met die rekenles. Later die dag schrijven ze zelf een verhaal. Over hun helden, een spannend mysterie, of hun eigen leven.

Een utopie? Absoluut niet – zo stimulerend kan lees- en taalonderwijs zijn. Met leesgierige kinderen en een beter lees- en taalniveau als resultaat.

Er is inmiddels genoeg (internationaal) onderzoek dat laat zien wat de pijlers van goed lees- en taalonderwijs zijn. En op die pijlers berust de aanpak van Taalklasse, een nieuwe sociale uitgeverij met maar één doel: ieder kind in Nederland sterk in de basis, sterk in lezen en taal.

‘Het moet en het kan, en daarom doen wij het: het bieden van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die leerlingen motiveert en leerkrachten plezier teruggeeft in hun taal- en leesonderwijs.’
Annemiek Neefjes

Taalklasse komt voort uit stichting De Schoolschrijver, bekend van de succesvolle aanvullende lesprogramma’s om kinderen in het basisonderwijs met plezier aan het lezen te krijgen. Op basis van bijna vijftien jaar samenwerken met scholen, productervaring en onderzoek ontstond de Leerlijn Lezen en Schrijven, een complete taal- en leesmethode voor het basisonderwijs.

In januari 2025 wordt Taalklasse gelanceerd.

Dit zijn onze uitgangspunten:

Plezier 

Taalklasse jaagt het plezier in lezen en schrijven aan door de inzet van de mooiste kinderboeken en andere rijke teksten. Kinderboekenschrijvers zoals Simon van der Geest, Enne Koens en Tosca Menten spelen een unieke rol als inspirator en gids.

Samenhang in de aanpak

Door de combinatie van lezen en taal in één methode en de koppeling met wereldoriëntatie en burgerschap ontstaat samenhang en betekenis. Deze geïntegreerde aanpak sluit naadloos aan bij de nieuwe concept kerndoelen voor het leergebied Nederlands, waarin de domeinen communicatie, taal en voor het eerst ook literatuur centraal staan.

Voor en met leerkrachten

Bijna 90 procent (!) van de leerkrachten vindt dat de Leerlijn goede handvatten biedt voor het effectiever begeleiden van de lees- en taalontwikkeling van kinderen. Ook de kennis van jeugdliteratuur groeit én het plezier in het geven van lees- en taalonderwijs. Precies wat we willen: de leerkracht als spil in het onderwijs stimuleren en ondersteunen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Dankzij bijna 15 jaar ervaring met vele scholen en de samenwerking met stichting Lezen, SLO, Vrije Universiteit, Erasmus Universiteit en talloze andere wetenschappers en experts, weten we wat werkt. Al deze inzichten hebben we verwerkt in de Leerlijn. Zo creëren we méér kansen voor iedere leerling.

Met plezier een groter effect. Dat is ons doel. Doe je mee?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Taalklasse. Samen zorgen we dat elk kind in Nederland vaardig wordt in lezen en taal.

"*" geeft vereiste velden aan