Taalklasse komt met redmiddel tegen leescrisis: 'Leesplezier is de sleutel'
Lees het hele artikel in het Noordhollands Dagblad
Madelon Aaldring schrijft in het Noordhollands Dagblad: ‘De stemmen van zestig kinderboekenschrijvers weergalmen door de klaslokalen van groep 3 tot en met 8. Annemiek Neefjes uit Hoogkarspel, oprichter van Taalklasse, probeert met een nieuwe lesmethode jonge kinderen klaar te stomen voor de toekomst.’
Journalist Madelon Aaldring ging op bezoek bij basisschool De Vaart in Heerhugowaard, waar met succes en plezier gewerkt wordt met de Leerlijn Lezen en Schrijven van Taalklasse. Marijke Rademaker-Ligthart, leerkracht van groep 7 bij De Vaart, ziet mooie ontwikkelingen door de Leerlijn.
De Leerlijn stimuleert het leesplezier door ‘de kinderen tijdens de les niet de gebruikelijke Begrijpend Lezen-teksten te laten lezen, maar kinderboeken en andere rijke teksten’, schrijft de journalist. De leerlingen kijken op het digibord naar video’s waarin kinderboekenauteurs zelf uitleggen waarom een bepaald thema hen zo aanspreekt.
Klaarstomen voor de toekomst
Madelon vraagt Annemiek Neefjes, co-founder van Taalklasse, over de lesmethode: ‘Je wilt kinderen niet klaarstomen voor de volgende toets. Je wilt ze klaarstomen voor de toekomst’.
Het doel van de lesmethode is om kinderen op jonge leeftijd duurzaam taalvaardig te maken. ‘Het is belangrijk om kinderen zelf te laten ontdekken wat ze motiveert. Zodra dat motortje en de nieuwsgierigheid aan gaat, ontwikkel en verbeter je lees- en taalvaardigheid voor de lange termijn’, aldus Annemiek.
Lezen en schrijven: hand in hand
Over de Leerlijn vertelt Annemiek: ‘Uit onderzoek blijkt dat je taal en lezen onderdeel van het grotere geheel moet maken. Daarom leggen we met de methode naast lezen ook de nadruk op schrijven’.
Tijdens deze lessen leren leerlingen bijvoorbeeld hoe je een levendig personage creëert of een goede spanningsboog maakt. ‘Doordat leerlingen zelf leren schrijven, gaan ze met een onderzoekende houding de kinderboeken lezen of ernaar luisteren. Wat ze daaruit leren, passen ze weer in hun eigen verhalen toe’, aldus Annemiek.
Lees het volledige artikel hier.