Door lezen, schrijven en wereldoriëntatie te combineren, ontstaat écht verdiepend leren. In de Leerlijn Lezen en Schrijven van Taalklasse ontwikkelen leerlingen hun taal- en leesvaardigheid terwijl ze werken met thema’s die hen helpen de wereld beter te begrijpen. Een krachtig hulpmiddel daarbij? De kennismuur – de plek waar kennis visueel tot leven komt en de klas samen bouwt aan begrip.
De verbinding tussen wereldoriëntatie en taalonderwijs
In de Leerlijn Lezen en Schrijven integreren we wereldoriëntatie bewust met lezen en schrijven. Door leerlingen te laten lezen en schrijven over voor hen relevante thema’s – binnen natuur, geschiedenis of burgerschap – ontwikkelen ze niet alleen hun taalvaardigheid, maar ook een dieper begrip van de wereld.
Binnen de Leerlijn werken leerlingen per leerjaar met vier brede kennisthema’s – zoals Dieren en planten of Normen en waarden (voor een overzicht van de thema’s, zie hier). Elke tekst die ze lezen en schrijven staat in verbinding met zo’n thema. Hierdoor verdiepen leerlingen zich in onderwerpen die ook binnen wereldoriëntatie aan bod komen.
De kennismuur: van losse kennis naar samenhang
Om deze koppeling tussen wereldoriëntatie en lees- en schrijfopdrachten zichtbaar te maken, gebruiken we de kennismuur. Dit is een fysieke muur in de klas waarop leerlingen gedurende het blok alle kennis binnen een thema verzamelen en ordenen.
In het midden hangt het hoofdthema, en daaromheen voegen leerlingen (en leerkrachten) hun bevindingen toe. Dit kan op verschillende manieren:
- Aantekeningen maken na het lezen: leerlingen noteren belangrijke begrippen en inzichten op post-its of kaartjes en hangen deze op de muur.
- Afbeeldingen en illustraties toevoegen: foto’s, tekeningen en schema’s helpen om kennis visueel te maken.
- Schrijfopdrachten koppelen: geschreven samenvattingen of creatieve teksten kunnen ook een plek krijgen op de muur.
- Verbanden leggen: door begrippen, afbeeldingen of aantekeningen met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld met lijnen, pijlen of touwtjes), ontdekken leerlingen hoe informatie samenhangt.
- Reflecteren en aanvullen: tijdens het blok kijken leerlingen regelmatig terug: wat hebben we geleerd? Wat kunnen we nog toevoegen?
De kennismuur groeit mee met de kennis van de klas. Er ontstaat een dynamisch overzicht van alles wat leerlingen leren binnen een thema. De kennismuur helpt leerlingen niet alleen om beter te onthouden wat ze geleerd hebben, maar stimuleert ook kritisch denken.

Een klas die samen leert en de wereld ontdekt
De kennismuur maakt leren visueel en tastbaar. Doordat leerlingen hun kennis steeds uitbreiden en visueel ordenen, groeit hun inzicht in complexe onderwerpen. Daarnaast bevordert de muur samenwerkend leren: leerlingen voegen samen nieuwe inzichten toe, bespreken elkaars bevindingen en werken samen aan een steeds uitgebreider kennisplatform.
Het resultaat? Een klas die niet alleen beter leest en schrijft, maar ook kritisch nadenkt, samenwerkt en actief de wereld om zich heen verkent.