Ga naar hoofdinhoud

Differentiëren met het drielagenmodel

Het drielagenmodel is een bewezen aanpak voor differentiatie, waarmee je elk kind inspireert en uitdaagt. Het resultaat? Betere leesvaardigheid én meer leesplezier.

Het uitgangspunt van het drielagenmodel in de Leerlijn is dat alle leerlingen starten met dezelfde rijke teksten (laag 1). Leerlingen die meer ondersteuning of tijd nodig hebben, krijgen extra begeleiding in laag 2. En in laag 3 geef je je intensieve ondersteuning aan kinderen met leesproblemen.

Laag 1: lezen op een hoog niveau voor de hele groep

In de eerste laag, het basisaanbod, neem je de hele groep mee in de instructie op hoog niveau. Alle leerlingen starten met rijke teksten die nét boven hun leesniveau liggen.
Deze teksten dagen uit, maar zijn haalbaar doordat de leerlijn handvatten biedt om de leerlingen te begeleiden.

Eerst laat je je leerlingen de tekst globaal bekijken en haal je voorkennis op. Als ze de tekst hebben gelezen, praten jullie erover en zoom je in op details om ze waar nodig te verduidelijken. Je laat je leerlingen oefenen met samenvatten en doet dit voor bij moeilijke stukjes. Zo geef je alle leerlingen de kans om de tekst goed te begrijpen.

Ook lezen kinderen in boeken die ze zelf uitkiezen. Je geeft leesvragen mee en bespreekt wat ze hebben gelezen. Door veel voor te lezen uit boeken met rijke teksten, maak je kinderen ook enthousiaster voor andere soorten boeken dan de boeken die ze zelf zouden kiezen. Binnen laag 1 pas je al differentiatie toe: leerlingen die langzamer lezen krijgen meer tijd of extra achtergrondinformatie. Voor het grootste deel van de groep is dit basisaanbod voldoende.

Tijdens het lezen is het belangrijk om het leesniveau van leerlingen goed te volgen. Hoeveel boeken lezen ze? Zijn ze uitdagend genoeg? Gaan ze vooruit in woordherkenning en tekstbegrip?

Laag 2: extra begeleiding voor kinderen die achterblijven

In de tweede laag krijgen leerlingen die moeite hebben met technisch lezen extra ondersteuning, bovenop het basisaanbod. Denk hierbij aan:
Dagelijks herhaald lezen in een klein groepje, waarbij je samen in gesprek gaat over de inhoud.
Preteaching: je leest de tekst vooraf voor, of leerlingen lezen de tekst alvast zelf.

Laag 3: intensieve ondersteuning bij leesproblemen

Leerlingen met hardnekkige leesproblemen krijgen, bovenop het basisaanbod en de begeleiding in laag 2, extra ondersteuning in laag 3. Hier ligt de focus op elementaire leesvaardigheden zoals woordherkenning en basale leeshandeling.

Omdat ook deze leerlingen rijke teksten lezen in het basisaanbod en laag 2, lopen ze geen achterstand op en stel je ze nog steeds bloot aan rijk taalgebruik.

Voor geen enkele leerling verarmde teksten!

Het aanpassen van teksten aan leesniveau vergroot de kloof: sterke lezers groeien, maar zwakkere lezers worden niet genoeg uitgedaagd.

Met het drielagenmodel lezen álle leerlingen rijke, betekenisvolle teksten – ongeacht hun niveau. Dit voorkomt dat zwakkere lezers alleen verarmde en vereenvoudigde teksten lezen, die ook niet bijdragen aan het begrip door het gebrek aan context, terwijl sterke leerlingen juist talig steeds sterker worden.

Wat maakt de Leerlijn uniek?

De Leerlijn Lezen en Schrijven is dé complete methode voor voortgezet technisch lezen en begrijpend lezen, gecombineerd met taal (schrijven, spreken, luisteren, woordenschat en taalbeschouwing) voor groep 3 t/m 8.

Wat de Leerlijn onderscheidt:

  • Kinderboekenschrijvers als gids: bekende namen zoals Harmen van Straaten, Rian Visser en Jozua Douglas inspireren via digibordlessen.
  • Hedendaagse jeugdliteratuur: boeken die kinderen écht aanspreken.
  • Samenhang tussen lezen en taal: één methode voor alles.
  • Schrijven: leerlingen verwerken hun leeservaringen in eigen teksten en passen schrijftechnieken toe.

 

Wil je meer weten over Taalklasse of kijken of de Leerlijn voor jou kan werken? Neem contact met ons op.