‘Je moet maar durven: één effectieve leesmethode die al het oude lesmateriaal overbodig maakt’, aldus Aleid Truijens in de Volkskrant
Lees de hele column in De Volkskrant
In haar column in de Volkskrant op 4 maart 2024 houdt Aleid Truijens een pleidooi voor de Leerlijn Lezen en Schrijven: ‘Scholen kunnen het budget voor taal en lezen voortaan aan deze leerlijn besteden’.
‘Het lijkt wel een trend’, schrijft de columnist. ‘Reportages op basisscholen die wél in staat zijn kinderen goed te leren lezen en, o, wonder – ze er plezier aan laten beleven.’ Maar Aleid slaat de spijker op zijn kop: ‘Wat is hier bijzonder aan?’
We hebben een verkeerde afslag genomen met ons lees- en taalonderwijs, vindt Aleid. Dat feit is inmiddels breed geaccepteerd en de bewijzen stapelen zich op.
Dat is toch gek, want kinderen lezen van nature graag boeken en genieten ervan om voorgelezen te worden. Annemiek Neefjes ging met dit gegeven aan de slag. Vijftien jaar geleden richtte ze De Schoolschrijver op.
Het begon klein: kinderboekenschrijvers gaven lessen lezen en schrijven aan enkele scholen in Amsterdam, inmiddels zijn dit er 700 door heel Nederland. ‘Wij bieden concrete oplossingen; we kiezen schrijvers en boeken, maken de lessen, zetten alles klaar in de leeromgeving. Zo krijgen leerkrachten weer plezier in het lesgeven, en leerlingen in het lezen’, legt Annemiek uit.
Van projectlessen tot complete methode
De Leerlijn Lezen en Schrijven, voortgekomen uit de programma’s van De Schoolschrijver, is uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor traditionele lesmethodes in lezen en taal. Om de Leerlijn verder te ontwikkelen, is deze ondergebracht bij onze nieuwe sociale uitgeverij Taalklasse. Hiermee krijgen nog meer scholen de kans om het roer om te gooien en hun leerlingen het plezier in lezen terug te geven.
Hedendaagse jeugdliteratuur en rijke teksten
Net als in de programma’s van De Schoolschrijver hebben schrijvers zoals Barend Last, Bibi Dumon Tak, Tosca Menten en Simon van der Geest een belangrijke rol in de Leerlijn.
Aleid: ‘De methode maakt kinderen taalsterk door te werken met ‘rijke teksten’, fictie en non-fictie, rondom kennisthema’s als ‘helden’, ‘zelfkennis’ of ‘macht’. Echte schrijvers geven tips en leggen uit hoe je een verhaal vertelt – dat maakt indruk.’
Wie doet er mee?
‘Hopelijk werkt het prille succes als een olievlek én als voorbeeld voor de overheid’, is de hoop van Aleid Truijens. Help jij met het verspreiden van de olievlek? Kinderen zullen weer enthousiast naar een boek grijpen en het pas wegleggen als het uit is. En je zult zien dat hun taalvaardigheid dan met sprongen vooruit gaat!
Ben je benieuwd naar de Leerlijn en wil je een aantal lessen zelf ervaren met jouw klas? Probeer de methode vrijblijvend uit.